Pırlanta Kesimi

Pırlanta Kesimi

PIRLANTA KESİMİ

pirlanta-kesim-turleri-zumrut-sarraf
Elmasın üzerine gelen ışığı en iyi şekilde yansıtması için özel kesilmiş haline PIRLANTA ismi verilir. Bu kesim sonrasında elmasta 57 faset (yüzey) bulunur. Bu yüzeylerin her biri birer ayna görevi görür ve ışıkla muhteşem oyunlar oynarlar.

Bir pırlanta üç bölümden oluşur:

1. Taç bölümü
2. Kemer bölümü
3. Külah bölümü
Bu bölümlerin her biri kesim sırasında oluşturulur ve ışığı en iyi şekilde yansıtması için belli simetri ve ölçüler kullanılmak zorundadır.
Şekilde 4 de pırlantanın bölümleri gösterilmektedir.Pırlantanın değerinin belirlenmesinde ve sınıflandırılmasında 4C kavramı etkili olur.

4C kavramının içeriği:

1. C: Carat/Karat
2. C: Clarity/Berraklık
3. C: Color/Renk
4. C: Cut/Kesim’ tir.
Pırlantanın kesimi dendiğinde insanlar genellikle pırlantanın şeklini düşünürler. Ancak şekil, pırlantanın görünüşünü (yuvarlak kesim pırlanta, kalp kesim pırlanta, damla kesim pırlanta gibi) ifade etmektedir. Kesim ise pırlantanın kesim oranları, simetrisi ve parlaklığı sağlama durumunu ifade etmektedir. Renk, berraklık ve karattan bağımsız olarak iyi kesilmiş bir pırlanta çok ışıl ışıl ve berrak gözüktüğü gibi kötü kesilmiş bir pırlanta karanlık ve cansız gözükür. Bu nedenle kesim, 4C içerisindeki en önemli faktördür diyebiliriz.
 pırlanta-kesimi-zumrut-sarraf

İyi kesilmiş pırlantalar, daha parlak görünmelerinin yanı sıra aynı karata sahip pırlantalara göre daha büyük gözükmektedirler. Bir başka deyişle, “İdeal” kesilmiş pırlantanın çapı derin kesilmiş pırlantalara göre daha geniştir. Sığ kesilmiş pırlantalar ise gelen ışığı geri yansıtamadıklarından yeterli parlaklığı gösteremezler. Bundan dolayı ideal kesilmiş pırlantalar diğerlerine göre daha etkilidir.

 

Pırlanta Kesim Sınıflandırması

Pırlanta Kesim Dereceleri Pırlantalar kesimlerine göre beş kategoriye ayrılmaktadır.
Bunlar;
  • Poor (kötü)
  • Fair (makul)
  • Good (iyi)
  • Very Good (çok iyi)
  • Excellent (mükemmel)
 
Farklı kesim kalitesindeki pırlantaların renkli görünümün
Aradaki farkı yukarıdaki görselde ayırt edebilirsiniz. Very Good ve Excellent kesime sahip pırlantaların tercih edilmesi daha doğrudur. Ülkemizde pırlanta tüketicisinin gözünde en önemli etken olarak karat görülür. Ancak bu algıyı zamanla değiştirmek gerekmektedir. Çünkü 1 karatlık bir pırlanta poor kesime sahipse 0.50 karat bir excellent kesime sahip bir pırlantadan daha gösterişsizdir ve zirkon taşlara benzer. Bundan dolayı kesim pırlanta ticareti yapan insanlar tarafından en önemli etken olarak görülmektedir.

İdeal Kesilmiş Pırlanta

İdeal kesime sahip pırlanta, ideal oran ve açılarda kesilmiş ve mükemmel bir parlama ve simetri gösterirler. İdeal kesilmiş bir pırlantanın en önemli özelliği mükemmel bir oranlamaya sahip olduğundan dolayı tabla ve külahtan ışığı geri yansıtma, parlaklığı sağlamalarıdır.

Pırlanta İşlenmesi Pırlanta Niçin Poor, Fair veya Good Kalitesinde Kesilir?

Pırlanta, doğada ham halde bulunan elmas madeninin işlenmiş haline verilen isimdir.
Yukarıdaki şekilde görebileceğiniz gibi ham elmas içerisindeki kristaller doğal partiküller gözlemlenerek optimal şekilde kesim elde etmek için traşlanır. Örneğin yandaki görselde ham elmastan iki pırlanta üretilmesi tasarlanmıştır. Bunlardan birisi excellent kesim ve daha büyük karatlı, diğeri ise poor veya fair kesimli ve karat olarak daha düşük bir pırlantadır. Burada ticari açıdan düşünmek gerekirse ham elmastan olabilecek maksimum özellikli pırlanta çıkarılması amaçlanır. Excellent kesim ve büyük karatlı bir pırlanta elde edilirken pırlantanın geri kalan kısmı, ya küçük (0.01-0.05 karat) pırlantalar elde edilmek üzere traşlanır ya da poor veya fair kesimli pırlantalar elde edilir. Burada temel amaç kârı maksimize etmektir.
Dikkat etmeniz gereken pırlanta alırken poor ya da fair kesime sahip olmamalarıdır. Bunu pırlantanın sertifikasında yazmıyorsa pırlantanın parlama ve değişik açılarda ışığa tutulduğunda ışığı yansıtmasından anlayabilirsiniz.

YORUMLAR

Lütfen mail adresinizi ve adınızı yazın