Altın Bakımını Nasıl Yapılır?

Altın Bakımını Nasıl Yapılır?

Altın çeşitleri, saklanma koşullarına ya da içeriklerine bağlı olarak belirli süreçler içerisinde kararmalar yapabilmektedirler. Bu durumun önüne geçmek ya da gidermek adına ise pek çok yöntemin geliştirildiği görülmektedir. Bu yöntemler arasında uzmanalar tarafından yapılan bakımlar bulunabildiği gibi, kişilerin evde yapabilecekleri uygulamalar da yer almaktadır.

Altın Bakımı Nedir?

Altın bakımı, kararma oluşumu gözlemlenmemesi adına ya da altınların daha parlak gözükmesi için uygulanan bir çeşit yöntemdir. Saf altınlarda kararmaların gözlemlenmediği bilinmektedir. Fakat özellikle altın mücevherlerin saf altından yapılmamaları nedeni ile kararmaların oluştuğu bilinmektedir. Oluşan bu kararmalar zamana bağlı olarak da görülebilir. Altınların ilk günkü görünümleri ise bazı bakım yöntemleri ile giderilmekte ve yeniden oluşumları önlenebilmektedir.

Altın Bakımı Nasıl Yapılır?

Altın bakımı öncelikli olarak kuyumcular ve bu işi bilen ustalar tarafından yapılmaktadır. Altın mücevherlerin bakımı için hazırlanan özel solüsyonlar ile, altınlarda oluşan olumsuz durumların giderilebildiği görülmektedir. Aynı zamanda evde uygulanabilecek olan bazı altın bakımı yöntemleri de bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

· Alüminyum Folyo ile Altın Bakımı: Bu yöntemin uygulanabilmesi için bir kabın alüminyum folyo ile kaplanmasının ardından içerisine iki yemek kaşığı kadar tuz ve yaklaşık bir su bardağı su konulması gerekmektedir. Sonrasında ise, altınlar kap içerisindeki karışıma koyularak yaklaşık 2 saat bekletilmektedir. Bu yöntem ile birlikte altınlarda oluşmuş olan lekelenmelerin giderildiği görülmektedir.

· Kaynar Su ile Altın Bakımı: Bu yöntemde kaynar su ve bulaşık sabunu karışımına atılan altın, bir süre bekletilmektedir. Sonrasında çıkartılarak bir diş fırçası ile yumuşak bir şekilde fırçalanmalıdır.

· Karbonat ile Altın Bakımı: Bir miktar karbonatla ovulan altınların, parlaklıklarını tekrardan kazanmaları sağlanmaktadır.

· Beyaz Sabun ile Altın Bakımı: Altın koruma ve parlatma işlemleri arasında yer alan bu yöntemde, su ve beyaz sabun karışımında altınların bekletilmesi gerekmektedir.

Altın Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Altın modelleri bazı kimyasal maddelerden etkilenmeleri sonucunda daha hızlı bir kararma gösterebilmektedirler. Bu sebeple altın bakımı için kullanılan kimyasal maddenin içeriğine, altın bakımı için uygun olup olmamasına ve uygulanma miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda altın bakımlarının belirli aralıklar ile uygulanması, altınların sıklıkla kimyasal maddelerde bekletilmemesi önerilmektedir.

YORUMLAR

Lütfen mail adresinizi ve adınızı yazın