Gerçek Reşat Altını Nasıl Fark Edilir?

Gerçek Reşat Altını Nasıl Fark Edilir?

Reşat altını ya da reşatlı altın hem yatırım yapmak isteyenler hem de özel bir takı takmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Geçmişten günümüze adeta bir kültür haline gelen bu altın çeşidinin gerçekliğini anlamak da merak ediliyor.

Reşat Altını Nedir?

Reşat altını tarihi itibariyle çok eski bir altın türü değildir. Osmanlı devleti zamanında ortaya çıkan altın türü adını Mehmet Reşat’tan almaktadır. Onun hükümdarlığı döneminde basılan ve kullanılan altın daha sonra da kullanıma devam etmiştir.

Reşat altınların basılışı iç darphane tarafından işlem yapılmamaktadır. Sultan Mehmet Reşat zamanında basılmış ve günümüze kadar kullanımı devam etmiştir. Bu yüzden reşat altınları oldukça değerlidir.

Reşat altınları tür olarak beşe ayrılmaktadır. Bunlar;

· Reşat beşli

· Reşat ikibuçukluk,

· Reşat lira,

· Reşat yarım,

· Reşat çeyrek şeklindedir.

Reşat altını değer açısından hiçbir zaman kayba uğramamıştır. Özellikle gösterişli bir takı, hediye ve yatırım aracı olmayı sürmektedir.

Gerçek Reşat Altını Nasıl Anlaşılır?

Gerçek reşat altını anlamak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. En önemli nokta reşat altını alınırken mutlaka güvenilir kuruluşlardan altının temin edilmesidir. Bunun yanında farklı yöntemlerle de gerçekliği anlaşılmaktadır.

Altın çekim gücüne sahip değildir ve bu yüzden mıknatıs ile tutulduğunda hareketsiz kalır. Eğer altında mıknatıs tutulduğunda hareketlilik oluyorsa bu durumda sahte olma ihtimali yükselecektir.

Bir diğer altını test etme yöntemi de seramik yüzeyde test sağlamaktır. Altının herhangi bir seramik yüzeye sürülmesi durumunda kendi renginde iz bırakması gerekmektedir. Gri, metalik ya da koyu bir renk ile karşı karşıya kalınırsa bu durumda altının sahte olma riski de artmaktadır.

Altın ateşe dayanıklı olduğu için ateşe tutulduğunda herhangi bir kararma, yanma ya da koku oluşmaması gerekir. Aksi halde altın sahte olabilir. Reşat altını anlamak için en etkili yöntemlerden birisi de görüntüsüdür. Gerçek reşat altını için dış özellikleri kesin yapıya sahiptir ve değişiklik göstermemektedir. Bunun için de reşat altını görsellerine bakarak eldeki reşat altının gerçekliği kolay bir şekilde öğrenilebilmektedir. En önemli nokta ise reşat altının mutlaka güvenilir bir kuruluştan temin edilmesidir.

YORUMLAR

Lütfen mail adresinizi ve adınızı yazın