Pırlanta Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Pırlanta Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler!

İlk kez pırlanta almak için uzman olmaya çalışmayın, sadece araştırmanızı nasıl yapacağınızı bilmenizde fayda var. Sevgilinize evlilik teklif edeceksiniz ya da kendi kendinize bir pırlanta alacaksınız, hayatınızın bu güzel anını daha karmaşıklaşmaması için size dikkat etmeniz gereken birkaç konuyu hatırlatalım istedik.

 

1) Hediye Alacağınızın Kişinin Beklentisi

Pırlantaya sahip olacak kişinin beklentileri çok önemlidir. Hem görsel olarak beğenilecek bir ürün, hem de eline uygun ölçüde olması için önceden konudan bahsetmeniz ve pırlanta yüzük alacağınız durumlarda parmak ölçüsünü almanızda fayda olacaktır.

2) Pırlanta Rengi

Pırlanta rengi genellikle beyaz olarak bilinmektedir. Fakat, pırlantalar sarıdan kahverengiye göre D’den başlanarak Z’ye kadar harf verilir. Verilen bu harflerle pırlanta renk skalası oluşturulur. Renksiz ve en değerli pırlanta D, E, F ile nitelendirilir. Bu grubun içinde yer alan D harfi en nadir ve renksiz pırlantadır. Bu yüzden pırlantalar arasındaki en değerli ve en pahalı olan pırlanta da D harfi pırlantasıdır.

3) Pırlanta Berraklığı

Pırlanta berraklığı önemli kriterlerden biridir. İçindeki doğal lekecikler profesyonel olunmadığında farkedilemeyecek boyutta olabilmektedir. Pırlantanın berraklık seviyesi ürünün kalitesini arttırmaktadır. Berraklık IF ya da FL’de başlayarak VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, SI3, I1… gibi ilerlemektedir.

4) Pırlanta Ağırlığı

Pırlanta ağırlık birimi karat olarak bilinmektedir. Tektaş yüzüklerde kullanılan pırlantalar, ortalama olarak 0,20 karat ile 0,50 karat aralığındadır. Ayrıca 0,50 karat üzeri, 1, 2, 5 karat pırlanta tektaş modelleri de mevcuttur.

5) Pırlanta Kesimi

Pırlanta kesim kalitesini, pırlantanın ışığı yansıtma ve ışığı kırma oranları belirler. İyi bir pırlanta kesimi ışığa tutulduğunda gök kuşağının tüm renklerini bir kıvılcım gibi gözünüze yansıtmaktadır. Pırlantaların kesimi, Poor (kötü), Fair (makul), Good (iyi), Very Good (çok iyi) ve Excellent (mükemmel) olarak sınıflandırılır. Pırlanta sertifikasındaki kesim sınıfının en kötü değerinin Very Good olmasına dikkat ediniz.

6) Pırlanta Sertifikası Var mı?

Pırlanta alırken ilk sormanız gereken “pırlantanın uluslararası sertifikası var mı?” sorusudur. Çünkü pırlantanın 4C’si denilen kesimi, rengi, berraklığı ve ağırlığı pırlantanın fiyatını ve değerini belirler. Tüm bu detaylar ise ürün sertifikasında belirtiliyor. HRD ve GIAbu konuda uluslararası sertifika veren kurumlardır. Dolayısıyla alacağınız pırlantanın bu sertifikalara sahip olmasına çok dikkat etmelisiniz.

YORUMLAR

Lütfen mail adresinizi ve adınızı yazın